Geplaatst in Spijt

Kruispunt


Heb jij wel eens, als je je leven resumeert, dat je bepaalde afslagen die je nam over zou willen doen? Een afslag die ervoor zorgde dat je leven, nadat je hem nam, een andere wending kreeg. Eentje waar je eigenlijk, achteraf bezien, niet blij mee bent?
Liggend op de bank, met mijn hoofd in de schoot van mijn lief hadden we een gesprek over keuzes die we maakten in ons leven en ik vroeg hem “Welke keuze in je leven is bepalend geweest voor het vervolg en welke zou je heel graag over willen doen?” Er waren er een paar geweest zei hij en mijn eigen vraag zette me vervolgens aan het denken.
Mijn leven heeft een totaal andere wending genomen de afgelopen anderhalf jaar, maar waar en wanneer is dat begonnen? Welke keuzes hebben er uiteindelijk toe geleid dat ik ben waar ik ben en waar had ik achteraf bezien rechtsaf moeten kiezen in plaats van de andere kant?
Was het die keer in de kroeg dat ik besloot te blijven en toch nog dat ene drankje nam? Of was het het moment dat ik besloot een andere baan te zoeken waardoor ik bij de gemeente terecht kwam? Of was het het de keuze om weer te gaan studeren na een jaar werken of mijn beslissing om me aan te melden bij diverse social media sites die mijn wereld groter maakte evenals mijn verlangen naar vrijheid?
Ik besloot dat het niet te doen is om te analyseren waar het “mis” is gegaan. Alle keuzes die ik maakte hebben me gebracht naar vandaag. En vandaag is waar ik het mee moet doen. Ik heb geen zin meer in “had ik maar” of “ik had nooit”. Spijt brengt me nergens, terugkijken ook niet. Het heeft me teveel energie gekost, ik kan de tijd niet meer terugdraaien en mijn keuzes evenmin.

Het is zoals het is.
De afslagen die ik nam zijn niets anders dan bepalend geweest voor waar ik ben vandaag.
Het zal zijn redenen wel hebben gehad.

~Don’t look back, you’re not going that way en wie teveel terugkijkt staat altijd met zijn rug naar de toekomst.~

Marga, 9 december 2012

3 gedachten over “Kruispunt

 1. En door zulke keuzes, handel ik nu. Ik keek te lang en te diep naar dat wat was, of naar dingen die mij remde te doen. Nu hak ik de knopen door die mij tegen hield… Mooie blog kanjer, en zo vreselijk herkenbaar en recent.

 2. Standing at the point
  The road it cross you down
  What is at your back
  Which way do you turn
  Who will come to find you first
  Your devils or your gods

  Crossroads- Tracy Chapman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s