Geplaatst in Kerst

Tante Miep


Tante Miep is een rots. 94 Jaar en niet kapot te krijgen. Vroeger, toen mijn oma nog leefde, gingen we regelmatig bij haar op visite. Tante Miep, toen nog jong, woonde bij een vrouwelijke arts op zolder. Ze noemde die vrouw altijd “de dokter” en voor mij als klein meisje was dat zo’n begrip dat ik me destijds niet realiseerde dat die vrouw echt huisarts was. Toen de arts overleed verhuisde tante Miep naar beneden. Ze zou haar eeuwig blijven missen.
De afgelopen jaren zag tante Miep regelmatig het ziekenhuis. Dan reden we in allerijl naar Eindhoven om haar nog even te zien “voor je weet maar nooit”, maar ze kwam er elke keer weer bovenop. Troffen we haar de keer erna thuis had ze net de stoep voorzien van een laagje kleur of de woonkamer behangen. Voor mijn kleine man is tante Miep vooral bekend door de cadeautjes die meegenomen worden door familieleden en de verjaardagskaarten die steevast geld bevatten. Overigens worden die kaartjes wat verwarrend, want mijn zus en ik worden inmiddels door elkaar gehaald waardoor ik gefeliciteerd wordt met mijn neefje of hoor dat het zo fijn is dat ik al jaren hou van mijn zwager.
Tante Miep zou het niet aan kunnen dat ik niet meer samen ben met haar geliefde S. Scheiden komt niet voor in haar streng katholieke gedachten. Dus om tante Miep te beschermen hebben we haar niet verteld dat ons sprookje niet meer is. Ze is toch al zo oud, het zou vast niet lang meer duren.
Maar taai als tante Miep is, schrijf ik nu al 1,5 jaar kaartjes waar nog steeds de vertrouwde drie namen op staan. En met kerst ontvangen wij dan een kaartje waarop staat dat we moeten genieten van ons heerlijk gezinnetje. Elke keer behoorlijk pijnlijk.
En toch, hoe sterk ze ook is, als ik het broze oude besje voor me zie, dan kan ook ik het niet over mijn hart verkrijgen om haar uit de droom te helpen.
Dus ook dit jaar schrijf ik haar met liefde een kerstkaart uit naam van ons drietjes en het zal me niet verbazen als ik dat nog tot 2020 kan blijven doen.

Op naar 2013 lieve tante Miep!

Marga, 10 december 2012

N.B. Mien van Dommelen
overleed 6 dagen later. Ze is 95 geworden.

3 gedachten over “Tante Miep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s