Geplaatst in Scheiding, Thomas

Apie


Ineens begint hij te praten. Over vroeger, toen hij nog klein was. “Dat vond ik altijd zo leuk mama. Als ik naar bed moest en dat papa dan zei: “Apie doen?” En ik dan in zijn armen sprong zodat hij me naar boven kon tillen. Groter worden vind ik eigenlijk niks aan mama, al die leuke dingen gaan weg.”

Even ben ik ook terug in vroeger. Een frisgewassen blond krullenbolletje met rode ogen van de slaap. Het avondritueel van ons gezin. Van apie doen naar tanden poetsen, van de laatste kus naar Olifantje in het bos. Nee wij zongen geen Slaap kindje slaap, om de een of andere reden was het Olifantje in het bos. En ik zong vaak het refrein van Papa’s slaapliedje van Acda  en de Munnik, iets dat hij al vrij snel volledig mee zong. Ik glimlachte bij de gedachte dat we hem altijd samen naar bed brachten en dat we hem deze herinneringen in ieder geval nog heb kunnen geven.

Tenminste dat dacht ik…

“Mam”, gaat hij verder. “Ik kan me eigenlijk helemaal niet meer herinneren hoe het vroeger was. Ik weet niet meer hoe het was toen papa en jij nog samen waren. Voor mijn gevoel is de situatie altijd geweest zoals hij nu is.”

En dan moet ik toch even slikken. Slikken bij de gedachte dat ik fotoalbums nodig heb om hem te laten zien dat we ooit een gezin waren en gelukkige tijden hebben gekend.  Dat voelt raar. Ik heb een jarenlange historie met zijn vader, hij heeft maar tot zijn zesde kunnen genieten van een ‘normaal’ gezin.

En dan hoor je, terwijl we op zomaar een donderdag samen op de bank hangen, dat hij die tijd waarin we met zijn drietjes waren, helaas al vergeten is.

Alsof het nooit heeft bestaan…

image

Marga, 12 februari 2015

4 gedachten over “Apie

  1. Ja dat komt ff binnen… Maar hij heeft al zoveel meegemaakt en is er ook prima uitgekomen! ( jij ook)

    Dus komt allemaal goed schatje 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s