Geplaatst in Divers

Bots


Een trip down memorylane op zomaar een woensdagmorgen.  Op weg naar mijn werk hoor ik Guus Meeuwis praten over zijn twintigjarig jubileum en een cd die hij gaat uitbrengen.  Een ode aan Nederlandse artiesten.  Hij noemt een rijtje namen en heel zacht, aan het eind, nog net voordat het interview ten einde is, hoor ik hem “Bots” zeggen.  Meteen popt er een beeld op van een geel cassettebandje met zwarte letters en zit ik weer achterin in de auto met mijn ouders en zus.

Autoritten waren lang en saai in huize Van der Burgt.  Pa, een groot liefhebber van praatprogramma’s en radio 1 heeft mijn zus en mij tot het uiterste getergd tijdens het pre-walkman tijdperk en de lange ritten naar de familie in Brabant. De meest oninteressante onderwerpen kwamen voorbij op de zondagmorgen.  “Goe-de-morgen Ne-der-land, wel-kom bij…. “Actualiteiten op zondagmorgen.” Vandaag, gaan we het hebben over de paringsdans van de reetkever”.. Geen muziek kwam er aan te pas alleen geestdodend en oninteressant gelul.  Toch was er licht in de duisternis.  Want pa had bandjes.  En tussen zijn o zo geliefde Duitse schlagers ( ja smaak had ie) lagen een paar bandjes waar we wel blij van werden.  Lynn Anderson die zus en ik van voor naar achter meezongen, Vaya Con Dios (neenanana), Gipsy Kings ( banden Leo) en jawel Bots. Een Nederlandse band met een hele aparte stijl. Wat een bijzondere stem had die man en wat een gave teksten.
“Want je bent nog maar een snotneus en wie heeft het ooit beleefd. Dat een kind van amper 14 al een eigen mening heeft.” Ik begreep destijds de teksten niet echt maar zong ze uit volle borst mee.
Eenmaal op mijn werk zocht ik toch even op YouTube en vond een filmpje van “Zeven dagen lang”. Ineens had de zanger een gezicht en leerde ik dat dat nummer is opgenomen in 1976. Twee jaar voor mijn geboorte. Weer werd ik meegesleept door de bijzondere klank van de stem van de zanger. En wat een schattige video. Zo ingetogen en jaren ’70.

Vanavond ging ik op zoek naar de zanger, benieuwd of hij nog muziek maakt. Kennelijk is Bots lang gebleven en hebben ze meerdere cd’s op hun naam staan. De laatste heeft zanger Hans Sanders echter niet meer mee mogen maken. Hij overleed in 2007 tijdens de opnames van die cd. Hij is 61 jaar geworden.

En zo maakte Bots me, jaren na de laatste keer dat het bandje is afgespeeld, toch weer stil.

Marga, 1 oktober 2014

2 gedachten over “Bots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s