Geplaatst in Afscheid, Divers

Onschuld


Gisteren liep ik met mijn kleine grote man in de stad. We wandelden, met de bioscoopkaartjes al in onze zak, wat doelloos rond om de tijd te doden. Voor ons liep een klein jongetje. Blij en enthousiast wees hij naar alle bomen. “Kijk eens mama, dat is een hele grote!” Ik glimlachte naar Thomas en dacht: wat heerlijk toch die kinderlijke onbezorgdheid.
Het duurde maar zo kort, de jaren waarin je nog geen weet had van de grote boze wereld om je heen. Je wereld was veilig en gelukkig. Dood, angst en pijn waren nog ver weg.

Inmiddels ben jij al wijzer dan me lief is. Je weet al dat liefde oneindig groot kan zijn, maar niet groot genoeg of juist wel te groot om een gezin te kunnen blijven. Je weet dat mensen soms genoeg hebben van dit leven en er zelf voor kiezen om eruit te stappen. Je weet dat er ergens een mama ligt te vechten voor haar leven om zo lang mogelijk bij haar jongens te kunnen blijven. Sinds je deze vakantie met opa en oma naar kamp Vught bent geweest houden de gruwelen uit de oorlog je uit je slaap. En je weet nu helaas ook wat het is om een leeftijdsgenoot en vriend te verliezen. Een stom ongeluk maakte een eind aan het veel te korte leven van je BMX-maatje en ik hield vannacht een oneindig verdrietig mannetje in mijn armen. Een stom ongeluk dat vele levens overhoop gooide, zo ook in onze familie. Geen woorden hebben we. Verslagen en intens verdrietig. Onze gedachten zijn bij hen en we kunnen alleen maar hopen dat de tijd hun wonden zal helen.

We branden straks bij oma thuis twee kaarsjes. Voor allebei de jongens en alle andere betrokkenen.

En ik rouw… om weer een stukje verloren onschuld.

Rust zacht.

 

~Marga, 23 oktober 2015~

4 gedachten over “Onschuld

  1. Wat een mooi emotioneel logje, want hoe moet je soms met dingen omgaan naar je kinderen toe. En dan die warme troost die geef zo mooi in je woorden te voelen.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s